Süreyya Ayhan böyle çöktü

1 Aralık 2007 Cumartesi

Atletizmden bir yıldız kaydı. Harcanışın bir kariyerin tükenişinin fotoğrafıydı bunlar. Süreyya Ayhan'ın basın toplantısındaki gözyaşlarına milyonlarca insan tanık oldu.


Eşi soğukkanlı ve sakindi. Süreyya Ayhan almadığına yemin ediyordu. Ama testler ortada. Vücuttan iki yasaklı madde çıkmıştı. Gözyaşları ve ettiği yemin onu kurtarmaya yetecek gibi gözükmüyor.

Bu noktaya nasıl geldi? Kariyerine birçok madalya sıgdırabilecek kadar yetenekli bir sporcu bu hale nasıl düştü? Kesin olan bir şey var ki Ayhan'ın hayatı atletizme ve spora başlayanlar için ders niteliğinde..

ALTIN YILLAR

Ayhan, 11 Ağustos 2002’da Avrupa Atletizm Şampiyonası’nda 1500 metrede rekor kırarak Avrupa Şampiyonu oldu ve spor hayatındaki en büyük başarıyı elde etti. 2002 ve 2003 yıllarında 1500 metrenin en başarılı atleti olarak gösterilen Süreyya Ayhan, 2002 yılında Avrupa’nın en başarılı kadın atleti seçildi.

EVLİLİKLE GELEN ÇÖKÜŞ

2002 yılında evli ve çocuklu antrenörü Yücel Kop ile yaşadığı ilişki ile gündeme gelen Ayhan, aynı yıl eşinden boşanan Yücel Kop ile evlendi.
Süreyya Ayhan, 2003 yılından itibaren kariyerinde düşüş yaşamaya başladı.
FEDERASYON İLE SÜREKLİ KAVGA ETTİLER

Federasyon ile sürekli kavgalı oldular. Eşi Yücel Kop'un çalışma sistemi hep eleştirildi. Federasyon Başkanı Mehmet Terzi, ikilinin çalışma sistemi ve metotlarına güven duymadığını sık sık dile getiriyordu.
İLK HAYAL KIRIKLIĞI

Süreyya Ayhan, 2003 yılından itibaren kariyerinde düşüş yaşamaya başladı. Ancak Ayhan için ilk büyük hayal kırıklığı 31 Ağustos 2003 günü St. Denis Stadyumu'nda yaşandı. Rus atlet Tatyana Tomashova'nın atağına cevap veremeyerek gümüş madalyada kaldı. Ayhan'ın regl dönemine geldiğini açıklayınca tartışmalar büyüdü ve günlerce konuşuldu.
HİÇ YOKTAN YERE CEZA ALDI

Kop çiftinin WADA ile yıldızı hiç barışmadı. 2004 Atina Olimpiyatları öncesi doping testinde kavga çıktı. Test sonuçları temiz çıktığı halde eşi görevlilerle tartıştığı için Ayhan Uluslararası Atletizm Federasyonu tarafından cezalandırıldı.

O tarihten itibaren hiçbir yarışmaya katılmayan Süreyya Ayhan, Türkiye Atletizm Federasyonu ile arasında yaşanan sorunlar nedeniyle çalışmalarını bağımsız olarak sürdürüyordu.

Hiç yorum yok: